Az építészeti elgondolások

A kétlakásos családi ház – építtető kívánságára - ikres elrendezésben került kialakításra. A két építtetőt, a két fiatal házaspárt baráti szálak fűzik egymáshoz, mindkettőnél egy-egy újszülött gyermek is beköltözött a házba. Az egyik házaspár férfi tagja autókba szerelmes. Ezek a szempontok igényeket fogalmaztak meg már az épület alakítását illetően is. Az egyik lakás alatt a szokásosnál nagyobb gépkocsi-tároló került kialakításra.
Fenti speciális igényeken túl az épület alakítását a telken meglévő értékes fák kerülgetése, és a tájolás befolyásolta az előírt beépíthetőség és épület-magasság figyelembevételével.
Az egy tető alá vont két épületrész eltolásával, ill. a gépkocsi-lehajtók helyének alkalmas megválasztásával sikerült elérni, hogy az építés tényleges területébe csupán két fa essen bele, és ne több. Ezek pótlásáról az épület déli üvegfala elé telepített, lombhullató fasor formájában gondoskodunk, amely nyáron árnyékol, ősztől tavaszig pedig beengedi a napfényt. A lakó helyiségek dél felé fordulnak, az északi, Eötvös utcai oldal majdnem tömör falai az utcai forgalom felől akusztikai védelmet adnak. Ide kerültek az egykarú lépcsők is, amelyek ebben az elrendezésben kevesebb területet foglalnak el. Az épület hosszmetszete 50 cm-es fellépcsőzésekkel követi a terepet, így a 6,5 m előírt homlokzatmagasság két teljes értékű szint kialakítása mellett is tartható, és lehetővé válik a magyarországi szokásoknak megfelelő alaprajzi elrendezés, mely szerint a földszintekre a nappali – étkezési hely – konyha kerül közvetlen kapcsolattal a kert felé, illetve az emelet mind két lakás esetében az intim zónának ad helyet. A lakóhelyiségeket igyekeztünk – lehetőségekhez képest – minél tágasabbra venni, és nagy üvegfelületekkel megnyitni a kert felé. Az üvegfelületek előtt automata árnyékolók mozognak. Az emeleti gyerekszobánál, belső játszó-teret alakítottunk ki, kiegészítve annak funkcióját, ehhez játszó-terasz is tartozik. Az emeleti lakószobák mindegyike külön fürdővel rendelkezik, és kilépő erkélyekkel, amelyek a reggeli légző gyakorlatok, ill. a délutáni relaxáció lehetőségeit biztosítják.

A külső fal homlokzatképző rétege bontott tégla telihézagolva. A tető a zárófödém felett „lebegő” nyitott tető, amelynek szerkezete: pontszerűen rögzített I-acél mestergerendákon szaruzat. A héjalás hézagos deszkázat felett lécezett fémlemez fedés. A déli homlokzat nagyméretű tető-túlnyúlásának szél-szaruját vékony acéloszlopok tartják, ezek egyben az üvegfalak szél-terheit ill. az erkélyek finom acélszerkezeteit is hordják. Ez a homlokzat elé kihelyezett karcsú látvány-szerkezet, elképzeléseink szerint, elegáns és korszerű megjelenést kölcsönöz a háznak.
A homlokzati üvegfalak lehetővé teszik a passzív napenergia hasznosítását oly módon, az üvegfalak belső oldalán kialakított üvegfödémen keresztül a nap energiáját az alagsorban kialakított vízmedence gyűjti be. A bejutó napfény évszakonként szükséges mennyiségét az említett árnyékoló szerkezetek szabályozzák.
Az üvegfalak előtti külső teraszok a kerttel közvetlen kapcsolatot hoznak létre.
A passzív napenergia hasznosításán túl terveinkben szerepelt, és meg is épült egy hőszivattyús, geotermikus energiát hasznosító („Alpha-Inno Tec Solterra) rendszer, amely hűt-fűt, és a tetőn napkollektorok kerültek elhelyezésre. Az energiaellátás egész rendszerét számítógép automatikusan vezérli. A rendszer részeként elhelyezett gázüzemű kis fali-kazán tartaléküzemre van beállítva. Az energiaellátás, és az épületszerkezeti megoldások (a hőszigetelés mértéke, az átszellőztetett tető, árnyékolók stb.) egymással összehangolt optimalizált (intelligens) rendszert képviselnek.

Az épület belső berendezéseinek minden eleme tervezett, és a belsőépítészet nagy súly fektetett a belső és külső világítás magas igény-szinten való kialakítására.

Az építészeti elgondolások

A kétlakásos családi ház – építtető kívánságára - ikres elrendezésben került kialakításra. A két építtetőt, a két fiatal házaspárt baráti szálak fűzik egymáshoz, mindkettőnél egy-egy újszülött gyermek is beköltözött a házba. Az egyik házaspár férfi tagja autókba szerelmes. Ezek a szempontok igényeket fogalmaztak meg már az épület alakítását illetően is. Az egyik lakás alatt a szokásosnál nagyobb gépkocsi-tároló került kialakításra.
Fenti speciális igényeken túl az épület alakítását a telken meglévő értékes fák kerülgetése, és a tájolás befolyásolta az előírt beépíthetőség és épület-magasság figyelembevételével.
Az egy tető alá vont két épületrész eltolásával, ill. a gépkocsi-lehajtók helyének alkalmas megválasztásával sikerült elérni, hogy az építés tényleges területébe csupán két fa essen bele, és ne több. Ezek pótlásáról az épület déli üvegfala elé telepített, lombhullató fasor formájában gondoskodunk, amely nyáron árnyékol, ősztől tavaszig pedig beengedi a napfényt. A lakó helyiségek dél felé fordulnak, az északi, Eötvös utcai oldal majdnem tömör falai az utcai forgalom felől akusztikai védelmet adnak. Ide kerültek az egykarú lépcsők is, amelyek ebben az elrendezésben kevesebb területet foglalnak el. Az épület hosszmetszete 50 cm-es fellépcsőzésekkel követi a terepet, így a 6,5 m előírt homlokzatmagasság két teljes értékű szint kialakítása mellett is tartható, és lehetővé válik a magyarországi szokásoknak megfelelő alaprajzi elrendezés, mely szerint a földszintekre a nappali – étkezési hely – konyha kerül közvetlen kapcsolattal a kert felé, illetve az emelet mind két lakás esetében az intim zónának ad helyet. A lakóhelyiségeket igyekeztünk – lehetőségekhez képest – minél tágasabbra venni, és nagy üvegfelületekkel megnyitni a kert felé. Az üvegfelületek előtt automata árnyékolók mozognak. Az emeleti gyerekszobánál, belső játszó-teret alakítottunk ki, kiegészítve annak funkcióját, ehhez játszó-terasz is tartozik. Az emeleti lakószobák mindegyike külön fürdővel rendelkezik, és kilépő erkélyekkel, amelyek a reggeli légző gyakorlatok, ill. a délutáni relaxáció lehetőségeit biztosítják.

A külső fal homlokzatképző rétege bontott tégla telihézagolva. A tető a zárófödém felett „lebegő” nyitott tető, amelynek szerkezete: pontszerűen rögzített I-acél mestergerendákon szaruzat. A héjalás hézagos deszkázat felett lécezett fémlemez fedés. A déli homlokzat nagyméretű tető-túlnyúlásának szél-szaruját vékony acéloszlopok tartják, ezek egyben az üvegfalak szél-terheit ill. az erkélyek finom acélszerkezeteit is hordják. Ez a homlokzat elé kihelyezett karcsú látvány-szerkezet, elképzeléseink szerint, elegáns és korszerű megjelenést kölcsönöz a háznak.
A homlokzati üvegfalak lehetővé teszik a passzív napenergia hasznosítását oly módon, az üvegfalak belső oldalán kialakított üvegfödémen keresztül a nap energiáját az alagsorban kialakított vízmedence gyűjti be. A bejutó napfény évszakonként szükséges mennyiségét az említett árnyékoló szerkezetek szabályozzák.
Az üvegfalak előtti külső teraszok a kerttel közvetlen kapcsolatot hoznak létre.
A passzív napenergia hasznosításán túl terveinkben szerepelt, és meg is épült egy hőszivattyús, geotermikus energiát hasznosító („Alpha-Inno Tec Solterra) rendszer, amely hűt-fűt, és a tetőn napkollektorok kerültek elhelyezésre. Az energiaellátás egész rendszerét számítógép automatikusan vezérli. A rendszer részeként elhelyezett gázüzemű kis fali-kazán tartaléküzemre van beállítva. Az energiaellátás, és az épületszerkezeti megoldások (a hőszigetelés mértéke, az átszellőztetett tető, árnyékolók stb.) egymással összehangolt optimalizált (intelligens) rendszert képviselnek.

Az épület belső berendezéseinek minden eleme tervezett, és a belsőépítészet nagy súly fektetett a belső és külső világítás magas igény-szinten való kialakítására.